El Centre materno-infantil de Tifariti als campaments de refugiats sahrauís situats a Algèria ha començat a prestar atenció mèdica des del 2 de novembre. Aquest és un projecte de la nostra ONGD a demanda de l’Ajuntament de Santa Perpètua que va adquirir aquest compromís amb l’Ajuntament de Tifariti i que ha donat la subvenció de la majoria del pressupost total.

Tot i que encara resta la segona fase del projecte que és la d’adquisició de mobiliari i equipament i material mèdic, a Tifariti no s’han volgut esperar i amb els llits i material que conservaven de l’antic dispensari, la llevadora i les dues auxiliars adscrites al centre han començat a fer visites de control i tallers de prevenció. Aquest equipament donarà atenció integral a les dones en edat fèrtil, unes 1.500, dones embarassades, nadons i infants menors de cinc anys. També està previst que es realitzin tallers d’ajuda i orientació a les mares i de planificació familiar.

Des de SPSolidària volem destacar que malgrat tots els entrebancs que està provocant la pandèmia de la Covid-19 que ha suposat el tancament dels campaments per confinament i els problemes de subministrament de materials que han fet aturar en diverses ocasions la construcció, el projecte ha continuat avançant i s’ha acabat a temps. Volem agrair el detall que la comunitat saharuí ha tingut ja que es va donar la possibilitat d’escollir el nom del centre. S’ha decidit que porti el nom de la Sidami Mojtar Ahmed, una de les primeres infermeres guerrilleres del Front Polisari.

El projecte va néixer arrel d’una demanda perquè uns forts aiguats al 2018 va malmetre l’edifici anterior del qual no es va poder aprofitar ni els ciments. Ara, l’edifici està acabat i resta la segona part del projecte que correspon a l’equipament, però les circumstàncies motivades per la pandèmia de la Covid-19 estan dificultant molt tan l’enviament des d’Europa d’aquest tipus de material com la seva compra a Algèria i el transport fins als campaments. Caldrà ser molt imaginatius per trobar les solucions i poder dotar amb l’equipament al centre abans que finalitzi 2020.

La totalitat del pressupost puja a 43.342 euros que s’han vehiculat a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L’Ajuntament de Santa Perpètua n’ha aportat 37.953,20 euros i l’Ajuntament de Montcada i Reixac s’ha compromès ha aportar una quantitat per completar el pressupost.