En aquestes dates volem fer balanç de tota la feina feta durant aquest 2019, de les activitats, projectes i formacions que hem portat a terme durant tot l’any. Com ja sabeu el nostre treball és totalment voluntari però ens el prenem molt seriosament, i això és el que ha donat de sí aquest any:

AL NORD:

Escola Tabor: dia de la No Violència i la Pau

Vàrem ser l’entitat convidada a la celebració del dia escolar de la No Violència i vàrem poder explicar a tots l’alumnat, professorat i familiars el que fem i què vol dir per a nosaltres la cooperació internacional.

Fòrum regió del Guidimakha (Mauritània) a París

Una delegació de SPSolidària va assistir a la presentació de la “Diagnosi de la regió del Guidimakha (Mauritània)” organitzat per l’ONG francesa GRDR i amb la participació del FORIM. En aquest fòrum vàrem poder mantenir contactes amb representació institucional del govern nacional i regional de Mauritània i amb alguns alcaldes de la zona, a més de fer reunions amb GRDR.

Educant en valors

L’escola La Florida va treballar el curs passat “els Drets dels Infants” i en aquest marc ens van convidar per que l’alumnat de segon cicle ens pogués fer una entrevista. També, amb l’alumnat de tercer cicle vàrem fer els tallers “Embarcant cap a un país desconegut”,  sobre migracions i el que suposa per a les persones que han d’emprendre aquest camí.

Vacances en pau

Campanya de sensibilització i de captació de famílies acollidores per a infants sahrauís durant els mesos d’estiu, al igual com cada any des de 1997.  Un any més diversos infants han passat l’estiu amb famílies perpetuenques, cuidant la seva salut, alimentació i garantint el dret de tots els infants a unes vacances en pau.

Formació en Codesenvolupament:

Hem elaborat la ponència “Codesenvolupament i Joventut” per encàrrec de la Taula Catalana de Codesenvolupament i que s’emmarca dins el curs “Primer cicle formatiu en codesenvolupament” adreçat a totes aquelles entitats d’arreu del territori que vulguin fer projectes de cooperació al desenvolupament als seus països d’origen.

Formació i acompanyament a entitats d’immigrants:

Hem estat fent l’acompanyament a entitats que preparen projectes concrets per als seus pobles d’origen, en concret estem treballant amb tres entitats mauritanes que volen millorar les condicions de vida de les seves famílies i veïns a les poblacions d’Artemou, Agoinitt i Dafort.

Participació en activitats locals:

SPSolidària ha estat present, com cada any,  a les activitats que s’han dut a terme a la nostra població: Paradetes de Sant Jordi, Presentació de la programació dels centres cívics, Gran recapte d’aliments…. i també al festival solidari que organitza el Centro Cultural Andaluz de Santa Perpètua i que aquest any ha dedicat a la causa sahrauí, especialment a la Daira de Tifariti, destinant la recaptació obtinguda a la nostra entitat i a Esabar Saharauí de Badalona.

Treball amb els nostres joves:

Durant tot l’any hem estat treballant amb el nostre  grup de joves, fent formació i estructurant les tasques que s’han de dur a terme els propers anys.

AL SUD:

Escola a Artemou

Finalització de la quarta i última fase del projecte: Escoles a Artemou, amb dotació inclosa d’aules polivalents i tancament del recinte. Amb aquest projecte es garanteix l’educació primària a la totalitat d’infants d’aquest poble.

Dotació d’autonomia energètica als horts de Cooperatives de dones de Bouanzé i Tachott:

S’han instal·lat dos molins de vent mecànics per abastir d’aigua pel reg als horts de la Cooperativa de dones SOMPOU a Tachott Berane i Joan Arbiol de Bouanzé. El projecte incloïa la formació de diverses persones en els dos pobles en el muntatge i manteniment dels molins.

Amb aquests projectes els horts accedeixen a l’aigua mitjançant un sistema sense despesa en energia i amb molt baix cost de manteniment.

Viatge de seguiment

Un grup de voluntaris va viatjar a Mauritània a fer el tancament dels dos projectes que teníem en procés, les escoles d’ Artemou i el muntatge dels molins de vent mecànics per a les cooperatives de dones. Aquest viatge també va servir per fer la identificació de nous projectes a la zona.

Construcció d’un centre matern-infantil a Tifariti (Campaments refugiats)

Inici del projecte de construcció d’un centre matern-infantil a la Daira de Tifariti, Wilaya de Smara, projecte que ha de garantir la salut sexual i reproductiva de les dones.

Dotació d’un tractor a la Cooperativa agrícola de SOMPOU, a Tachott

Amb la dotació d’un tractor, la cooperativa de dones de SOMPOU a Tachott guanya en autonomia i en capacitat de treball. El tractor s’utilitza amb altres horts de poblacions properes en règim de lloguer, obtenint d’aquesta manera ingressos addicionals la cooperativa.

Equipacions esportives a N’Diao i a Tachott.

Amb un donatiu de roba esportiva dels treballadors de la empresa Diversport de Cerdanyola s’ha equipat els joves pertanyents a l’associació de joves de Tachott Berane (Mauritània)

Amb un donatiu de la Fundació L’Estrella de Santa Perpètua s’ha equipat els joves pertanyents a l’associació de joves de N’Diao (Mauritània)

Projectes en procés de formulació:

Després de la identificació de diversos possibles projectes a la zona del Sahel maurità, hem començat a treballar en la formulació de tres projectes, acompanyats de tres entitats que col·laboren amb nosaltres:

Projecte de millora de l’abastament d’aigua de boca a Artemou, amb col·laboració amb Djiké Espanya

Projecte de reconstrucció d’un dispensari per a la població d’Agoinitt, amb la col·laboració de l’Associació d’Immigrants d’Agoinitt a Catalunya

Projecte de  millora de l’eficiència energètica en l’abastiment d’aigua potable a la població de Dafort, amb la col·laboració de Daforo Kofo a la diàspora (Espanya, França i Bèlgica).

Entrem al 2020 amb moltes ganes de continuar fent coses!