Avui 20 de juny és el Dia Mundial de les persones refugiades i durant 24 anys a Santa Perpètua, un dia com avui, seria de nervis per a aquelles famílies que estarien esperant l’arribada dels nens i nenes participants a Vacances en Pau, refugiats sahrauís. Però la pandèmia mundial de la Covid-19 va fer que les autoritats sahrauís prenguessin la decisió de suspendre aquest 2020 el programa. “Per molt dolorosa que pogués resultar, al nostre parer, és la millor opció per la qual podem decantar-nos en aquestes circumstàncies excepcionals que travessa el món“, va dir el comunicat difós per les autoritats Sahrauís. Així, uns 5.000 nens i nenes s’han quedat sense les seves Vacances en Pau, aquest any a causa de la Covid-19. I això vol dir que 5.000 famílies aquest any no podran acollir un refugiat sahrauí a l’estiu.

Han estat centenars els nens i nenes que han passat les Vacances en Pau a Santa Perpètua, que han gaudit de la Piscina Municipal, dels Casals d’Estiu, dels diferents serveis municipals i de l’extraordinària acollida que la gent de Santa Perpètua ha donat a aquests infants sempre. El projecte s’ha dut a terme durant 24 anys, des de 1996 i fins al 2019. La rebuda de la població perpetuenca ha estat extraordinària, però de manera molt especial ha estat la de les famílies que els han acollit a casa seva, com un més de la família, generant-se lligams afectius i de solidaritat que aquests nens mai oblidaran, ni tampoc les seves famílies en els camps de refugiats.

L’empremta que aquestes nenes i a aquests nens, ambaixadors del seu país i de les seves famílies, abandonades en el desert, han deixat en les famílies acollidores és inesborrable. Mai no podran oblidar les seves caretes de sorpresa i felicitat al veure el mar per primera vegada, les aixetes que treuen aigua a voluntat o els interruptors de la llum que fan aparèixer el dia a qualsevol hora de la nit, i tantes altres sorpreses i meravelles que han après estant aquí amb nosaltres.

Volem animar a les famílies que en aquestes dades estarien preparant les coses per acollir a casa seva a aquests nens i nenes, i dir-los que ells pensen en tornar, ells pensen en estar amb vosaltres un altre cop, i poder tornar amb pares, germans i amics i explicar el munt de meravelles que han viscut amb les seves famílies de Santa Perpètua.

El conflicte no sembla tenir un desenllaç pacífic i proper, més aviat al contrari, els problemes i la vida en els camps de refugiats sembla que encara durarà algun temps més, i és per això que cal renovar els ànims i el compromís amb aquestes nenes i nens, preparant unes grans Vacances en Pau per al 2021, amb més famílies i amb més nens que puguin sortir de les terribles condicions d’un dels deserts més inhòspits del planeta, al menys durant dos mesos, rebre atenció mèdica, vacunes, alimentació adequada i tota l’estima i la solidaritat que la gent d’aquest país i d’aquest poble ha estat capaç de donar durant 24 anys.

Ànims, continuem acollint nens i nenes del desert, refugiats, fem gran la nostra solidaritat i la nostra ajuda per a aquests nens i nenes i per a les seves famílies. Fem una gran acollida per al 2021.

Santa Perpètua és Solidària!!!

20 de juny de 2020